Omtale

En samling av intervjuer, anmeldelser og annen omtale.

07/11/2011

Mammon – ny NRK serie

Anders T. Andersen spiller Daniel i NRKs nye serie Mammon som i disse dager er under innspilling? Mer info kommer.

Stafylokokktrilogien II på Nationaltheateret

Christopher Nielsen og Anders T. Andersen er tilbake på Nationaltheatret! I 2010 kom Hustyrannen, det første av tre skuespill i Stafylokokktrilogien, et prosjekt der Nielsen etter eget utsagn setter søkelyset på alt som er råttent i kongeriket.

Entropi er del to i denne serien. Her møter du en gjeng misbrukere som prøver å kjempe seg tilbake til livet. Den store framgangen har latt vente på seg, men det går i hvert fall ikke dårligere. Ikke før en forsoffen og kverulerende overklassefyr som kaller seg Sir Christian, trer inn i ringen, med en eim av svovel og alkohol rundt seg. Som en avrusningens Mefisto stiller han alle de gale spørsmålene til gruppa. Og når en person boikotter opplegget, er veien kort fra re- til dehabilitering.

Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige – Dag Solstad prosjektet

I anledningen Dag Solstads 70-års jubileum er teatret blitt spurt om å dramatisere en av hans romaner. 
Valget falt på romanen FORSØK PÅ Å BESKRIVE DET UGJENNOMTRENGELIGE. Handlingen finner sted på Romsås. Sosialdemokraten Arne Gunnar Larsen, en fraskilt arkitekt og planleggingssjef i OBOS, har et naivt optimistisk syn på fenomenet norske drabantbyer. Han er ensom og danner snart et underlig vennskap med det unge paret i naboleiligheten. Vennskapet er langt fra hans tidligere forutsigbare borgerlige familieliv på St.Hanshaugen i Oslo. Det tar ikke lang tid før han vikler seg inn i et spill som fører til en overraskende vending i hans triste hverdagsliv. 

Teatrets kunstneriske leder Anders T. Andersen er regissør. “Det er en sann glede å presentere Norges desidert største forfatter. Denne oppsetningen er en gyllen mulighet til å hedre et langt og rikt forfatterskap”, sier en entusiastisk Andersen. 


Les anmeldelsen hos Varden: Vellykket forsøk på Solstad
Les anmeldelsen hos NRK: Solstad-tekst i åpent rom

Åpningsfest og Premiere på John Gabriel Borkmann

John Gabriel Borkman ble satt opp av Teater Ibsen som åpningsforestilling, da det nye teateret i Skien ble innviet i starten mars (2011). Anders T. Andersen hadde regien på stykket. 

Hovedpersonen Borkman har ofret alt for karrieren og ufrivillig rast nedover på den sosiale rangstigen. I kampen om makt svikter han to kvinner og ødelegger sin egen framtid. En voldsom konfrontasjon åpner nye muligheter for familien, men hvilke valg er de riktige? Ibsen er fremdeles dagsaktuell med problemstillingen rundt verdivalg i et samfunn styrt av penger og statusjag.

Kunstnerisk leder Anders T. Andersen har laget en annerledes Ibsen-oppsetting med både tragikomiske undertoner og referanser til vår tid. Med seg hadde han scenograf Solfrid Kjetås og fotograf og videokunstner Per Manin.

Les anmeldelsen hos Varden: Ibsen med guts
Les anmeldelsen hos TA: Fandenivolsk og sprelsk Borkman

29/10/2011

Solstad-tekst i åpent rom

Når Teater Ibsen har tatt Dag Solstads roman «Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige» til scenen, har de vært tro mot teksten. Det har gitt en litterær teateropplevelse. Les hele denne anmeldelsen hos NRK.

28/10/2011

Vellykket forsøk på Solstad

Dag Solstads ord og univers er beholdt og i høyeste grad levendegjort av tre unge skuespillere i regissør Anders T. Andersens hule hånd. Les anmeldelsen hos Varden.

04/03/2011

Ibsen med guts

Teater Ibsen åpner på Klosterøya med krystallklar og tro det eller ei, morsom Ibsen. Les hele anmeldelsen hos Varden.

Fandenivolsk og sprelsk Borkman

Tragedie og komedie går opp i en høyere enhet i Teater Ibsens versjon av «John Gabriel Borkman». Fandenivolsk, aktuell, effektiv og full av gruff. Ikke minst overbeviser et sprekt sammensatt ensemble. Les anmeldelsen hos ta.no

30/10/2010

Anders T. Andersens første litteratur

Redaktør i Bokklubben, Marius Aronsen, anmelder Thomas Olsens første verdenskrig. Les anmeldelsen i Bokspeilet.

01/09/2010

Sommerprat i P2

I sommer i P2 har kulturpersonligheter en time alene til å presentere tanker og musikk på radio. Seks uker med ulike programledere hver dag. Klikk her for å høre da Anders var progamleder for en time sommer i P2. Hør innslaget!

15/08/2010

Kunstnerisk leder for Teater Ibsen

Anders T Andersen ble i mars 2010 ansatt som Teater Ibsens nye kunsteriske leder. Andersen etterfølger Bentein Baardson, som har fungert i stillingen i to år i påvente av ny sjef.

– Jeg ville ikke ha jobben hvis det var en tradisjonell teatersjefjobb med mye administrasjon. Derfor skal jeg være kunstnerisk leder. Jeg skal legge repertoar, følge de forskjellige prosjektene og så videre, sier Andersen i et intervju til Aftenposten.

Teater Ibsen ble etablert i 1975 under navnet Telemark teater, og er et teater både for Telemark og Vestfold fylke. Teateret holder til i bygningen Festiviteten i Skien. Den nye teatersjefen, som selv er oppvokst på Nøtterøy utenfor Tønsberg, varsler forandringer på flere områder.
– I Skien planlegges nytt teaterlokale, på gamle Union fabrikker. I Tønsberg skal vi få et fast spillested. Min ambisjon er å komme ut av regionteatertradisjonen og bruke nærheten til Oslo. I Tønsberg er det for eksempel et klart potensial for å spille forestillinger som ikke bare er fjas og tull.

Siden 2000 har Andersen vært ansatt som skuespiller ved Nationaltheateret, hvor han debuterte som Lyngstrand i Ibsens Fruen fra havet. Han har gjort seg bemerket i en rekke forestillinger med rolletolkninger som Hamsuns hovedperson i dramatiseringen av Sult til Hamsun-jubileet og som Mefisto i Goetes Faust. Han har tidligere vært ansatt ved Oslo Nye Teater, det Norske Teatret og Hålogaland Teater, hvor han blant annet spilte Jørgen Tesman i Hedda Gabler og Osvald Alving i Gjengangere.
Høsten 2007 tok Anders T. Andersen over det kunstneriske ansvaret for Torsovteateret sammen med blant andre Runar Hodne. Her debuterte han som teaterregissør i 2008 med stykket Jokkes verdiløse menn, skrevet av Christopher Nielsen. Forestillingen ble av VGs teateranmeldere kåret til tiårets forestilling. Samarbeidet med Christopher Nielsen fortsatte i 2010 med oppsettingen Hustyrannen på Nationaltheatret, den første i en triologi fra Nielsen/Andersen.Anders T. Andersen medvirker også i Nielsens animasjonsserie To trøtte typer og animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri, spilte Arild Hamsun i Gåten Knut Hamsun, Prince Wigliff i Hollywood-produksjonen The Thirteenth Warrior og spilte en av rollene i BBC-serien Roughnecks.

Andersen stod bak TV-serien Berlinerpoplene etter Anne B. Ragdes roman. Serien vant alle priser under Gullruteutdelingen 2008 og Andersen kunne også hente hjem den prestisjetunge Prix Italia for beste dramaserie, og kom på en titulert andre plass i Prix Europa i Berlin samme år. Han vant også klassen beste regi for episode 7 av serien under fagprisutdelingen til Gullruten 2009.

Ved siden av sin stilling som kunstnerisk leder jobber han blandt annet også med et spillefilmprosjekt om den norske Gestapo-agenten og krigsforbryteren Henry O. Rinnan

20/07/2010

Hustyrannen på Nationaltheatret

Når duoen bak suksessen Verdiløse menn er tilbake på Nationaltheateret, handler det om brannsikkerhet, hustyranner og redselen som spiser oss opp innenfra.

I et boligsameie i en gammel bygård på Tøyen hersker det fred og fordragelighet, inntil den dagen Siw-Hege Bonsak flytter inn. Hun er både frafallen bedehuskristen og gammel ml-er, samt eks-muslim og misfornøyd med det meste. Bonsak engster seg for de ytre farene som truer bygården, og da særlig faren for brann. Dette rettferdiggjør innføringen av et diktatorisk regime basert på frykt og overvåkning. Men – den største trusselen kommer ikke nødvendigvis utenfra. Som stafylokokker spiser redselen beboerne opp innenfra…

Christopher Nielsen og Anders T. Andersen lyktes svært godt med sitt forrige samarbeid, som gikk for fulle hus først på Torshovteatret og deretter på Hovedscenen. Begge debuterte på hver sin kant med Verdiløse menn i fjor – Nielsen som dramatiker og Andersen som teaterregissør. Forestillingen var bygget rundt sangtekster av Joachim Nielsen, og høstet både Heddaprisen og Ibsenprisen, i tillegg til at den ble kåret til tiårets teateroppsetning i VG.

05/07/2010

Kjærlighet i konfliktens tid

Sceneanmeldelse av «Romeo og Julie» på Thaulowhullet, skrevet av Inger Merete Hobbelstad. Les anmeldelsen hos Dagbladet.

15/06/2010

Romeo & Julie i Thaulowhullet

Kjærlighet til å dø av – Anders T Andersen har for andre året på rad regi på den årlige (2010) Sheakespear oppsetningen i Tønsberg. Årets oppsetning i det vakre utendørsamfiet i Thaulowhullet er Romeo & Julie. Teksten er hardt bearbeidet og omredigert i en versjon som åpner avgrunnen under denne historien om kjærlighetens vilkår i en borgerkrigssituasjon. Forestillingen har premiere den 24. juni og spilles frem til den 9. juli. Oppsetningen setter søkelyset på en rekke temaer og konflikter i vår samtid, som borgerkrig, tvangsekteskap og muren i Gaza. Den tar også opp i seg elementer som speiler konflikter som den i Beirut, i Belfast, samt Berlin muren m.m.

Gjennom å skru settingen så strekt til springer en dyptgripende fortelling frem, som det er vanskelig å forholde seg likegyldig til, da de mellommenneskelige relasjonene blir satt under et uutholdelig press fra makthavere som vet å ta for seg og misbruke mennesker i en utsatt posisjon, som for eksempel den 13 år gamle Julie.

Dette er Andersens første produksjon som kunstnerisk leder for Teater Ibsen, hvor han har som uttalt målsetting å gjøre denne årlige seanse til et av landets viktigste arenaer for nytolkninger William Shakespeare. Se også Ida Lou Larsens hjemmeside www.idalou.no for anmeldelsen av oppsetningen av Hamlet som han gjorde samme sted i fjor.

25/04/2010

Nådeløs norsk runaway-roman

Bokanmeldelse av Ole Øyvind Sand Holth. Les anmeldelsen i Dagbladet.

26/02/2010

– Uvirkelig og litt flaut

Intervju i NRK skrevet av Brynjulf Jung Tjønn. Les intervjuet om bokdebuten.

25/01/2010

Dommen over barndommen

Bokanmeldelse av Audun Sjøstrand. Les anmeldelsen i bt.no

22/01/2010

Nyanser i svart

Bokanmeldelse skrevet av Anne Merethe K. Prinos. Les anmeldelsen i Aftenposten.

13/11/2008

– Hamsun skrev dårlig teater

Intervju skrevet av André Løyning om «Sult». Les intervjuet i Oslopuls.